ΨΥΛΛΟΙ

Οι ψύλλοι είναι έντομα – εκτοπαράσιτα που τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών και των πουλερικών. Η καταπολέμησή τους θεωρείται δύσκολη σε σπίτια με κατοικίδια ζώα όπως γάτες και σκύλους. Παράλληλα, αποτελούν μείζον πρόβλημα σε σταβλικές εγκαταστάσεις και χώρους εκτροφής και αναπαραγωγής οικόσιτων ζώων, όπως χοίρους, αιγοπρόβατα κλπ.

Το μήκος του ακμαίου ενήλικου ψύλλου κυμαίνεται από 1-3 mm ανάλογα με το είδος (ψύλλος γάτας, ψύλλος σκύλου κλπ), έχει χρώμα καφέ ή μαύρο και είναι έντομο άπτερο (δεν μπορεί να πετάξει). Τα στοματικά του μόρια είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να μπορούν να τρυπούν το δέρμα του ζώου – ξενιστή και να απομυζούν το αίμα του.

Τα πόδια των ψύλλων είναι πολύ δυνατά για να μπορούν να εκτελούν μεγάλα άλματα. Τα πίσω πόδια είναι πολύ μεγαλύτερα και τα άλματά τους μπορεί να φτάσουν σε ύψος μέχρι και το μισό μέτρο.Το σώμα των ενήλικων ψύλλων είναι πολύ σκληρό και στενό ώστε να μπορούν να δέχονται μεγάλες πιέσεις και να μετακινούνται εύκολα μέσα στο τρίχωμα του ζώου – ξενιστή τους.

eidikes77

Τσιμπήματα Ψύλλων

Πολλά είδη ψύλλων έχουν την ικανότητα να μεταπηδούν αδιακρίτως από τον ένα ξενιστή στον άλλο, ενώ άλλα είναι πιο συνδεδεμένα με το είδος του ξενιστή τους. Η ευκολία αλλαγής ξενιστή και η συχνή απομύζηση αίματος, κάνει τους ψύλλους σοβαρούς φορείς ασθενειών όπως η πανώλη (ενδημικός τύπος) και ο μελιταίος πυρετός.

Οι ψύλλοι τσιμπούν και τους ανθρώπους σε διάφορα μέρη του σώματός τους, συχνότατα στα άκρα. Ειδικότερα, τσιμπούν το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα ή με τα υποστρώματα τα οποία επισκέφθηκαν τα ζώα. Το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι το κάτω μέρος των ποδιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ψύλλοιμπορούν να προκαλέσουν σοβαρές φλεγμονές του δέρματος και έντονο κνησμό.

Οι ψύλλοι όταν τρέφονται εισάγουν στο δέρμα μας μέσω των στοματικών μορίων τους μία μικρή δόση σάλιου. Στους περισσότερους ανθρώπους, στο σημείο που έγινε το τσίμπημα εμφανίζεται εξάνθημα το οποίο προκαλείται από μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σάλιο των ψύλλων και υπάρχει για να μην πήζει το αίμα και να μπορεί το έντομο να το «ρουφήξει» γρήγορα και εύκολα. Η τομή που προκαλούν οι ψύλλοισε συνδυασμό με το σάλιο τους προκαλεί μία αλλεργική αντίδραση από τον οργανισμό μας. Πολλές φορές όσο πιο πολύ δεχόμαστε τσιμπήματα ψύλλων τόσο πιο ευαίσθητοι γινόμαστε σε αλλεργικές αντιδράσεις και φαγούρα από τα τσιμπήματα.

Οι αντιδράσεις, τα εξανθήματα και οι ερεθισμοί από τσιμπήματα των ψύλλων μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση. Γενικά το σημείο στο ανθρώπινο δέρμα που έγινε τσίμπημα από ψύλλο έχει κόκκινο χρώμα, σαφή όρια και σκληρό επίστρωμα στη μέση.

Τα Είδη Των Ψύλλων

Τα είδη των ψύλλων είναι πάρα πολλά. Όλα ανήκουν στην τάξη Siphonaptera της κλάσης Insecta (Εντόμων)Τα κυριότερα είδη είναι:

  • Ψύλλος της Γάτας (Ctenocephalidesfelis)
  • Ψύλλος του Σκύλου (Ctenocephalidescanis)
  • Ψύλλος του Ανθρώπου (Pulex irritans)
  • Ψύλλος των Πτηνών (Dasypsyllus gallinulae)
  • Ψύλλος των Πουλερικών (Ceratophyllusgallinae)
  • Ψύλλος του Αρουραίου της Ανατολής (Xenopsyllacheopis)

Δεν αποτελεί κανόνα πως το κάθε είδος πρέπει να αναπαραχθεί μόνο στο σώμα του συγκεκριμένου ξενιστή. Αν χρειαστεί θα τσιμπήσει και θα γεννήσει τα αυγά του και άλλους ξενιστές προκειμένου να επιβιώσει. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε ειδικά στον ψύλλο του σκύλου και στον ψύλλο της γάτας. Τα δύο αυτά διαφορετικά είδη απαντώνται στα τριχώματα των κατοικίδιων δημιουργώντας εξαιρετικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Τα είδη αυτά όταν αναπαραχθούν και σε μεγάλους πληθυσμούς εγκαταλείπουν τα σώματα των κατοικίδιων με αποτέλεσμα να τσιμπάνε αδιακρίτως οποιοδήποτε θερμόαιμο θηλαστικό, όπως τον άνθρωπό.

Καλέστε μας στο 2310 476037

Recent Posts
Καλέστε μας 2310476037

Έχουμε τις απαντήσεις....!

eidikes8eidikes5