ΤΕΡΜΙΤΕΣ

Οι τερμίτες του ξύλου είναι έντομα τα οποία τρέφονται με κυτταρίνη. Οι τερμίτες ζούνε σε κοινωνίες και στο ίδιο είδος μπορούμε να συναντήσουμε πολλά διαφορετικά άτομα. Εργάτες, οπλίτες, αναπαραγωγικά, πτερωτά βασιλιά και βασίλισσα. Το μήκος των τερμιτών είναι 3-5 mm για τους εργάτες ενώ τα άλλα άτομα μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 25 χιλιοστά. Στο φυσικό περιβάλλον οι τερμίτες τρέφονται με οτιδήποτε ξύλινο περιέχει κυτταρίνη όπως δένδρα, πεσμένα φύλλα κλπ. Όπως, πολλά άλλα έντομα στην φύση, οι τερμίτες είναι αποδομητές οργανικής ύλης και συχνά επιτίθενται σε ανθρώπινες κατασκευές από ξύλο όπως σπίτια, σκάφη κλπ.

Επίσης προσβάλουν οποιοδήποτε προϊόν φτιαγμένο από ξύλο μέσα στο σπίτι, όπως έπιπλα, βιβλία, κλπ. Σε δημόσιους χώρους προσβάλουν ξύλινους στύλους ρευματοδότησης, ξύλινους φράκτες, ξύλα στις σιδηροδρομικές γραμμές κλπ. Πολλές φορές οι τερμίτες του ξύλου είναι δυνατόν να ζημιώσουν και δενδρώδεις καλλιέργειες. Η οικονομική ζημιά που προκαλούν παγκόσμια οι τερμίτες είναι ανυπολόγιστη. Η σωστή απεντόμωση για τους τερμίτες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ολοκληρωτική καταπολέμηση της αποικίας των τερμιτών απαιτεί γνώση της βιολογίας του εντόμου. Επιστημονική κατάρτιση, κατάλληλο εξοπλισμό, εμπειρία εφαρμογών και σύγχρονες πρακτικές.

Οι τερμίτες στην Ελλάδα ζουν σε φωλιές χιλιάδων,εκατοντάδων χιλιάδων ή εκατομμυρίων ατόμων ανάλογα με το είδος. Οι φωλιές λέγονται επιστημονικά αποικίες ή κοινωνίες και είναι χαρακτηριστικό των κοινωνικών εντόμων όπως οι τερμίτες, τα μυρμήγκια, οι μέλισσες και οι σφήκες. Στις κοινωνίες τους οι τερμίτες διακρίνονται σε πολλές διαφορετικές μορφές οι οποίες αποτελούν τις κάστες. Οι κάστες των τερμιτών έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες μέσα στην αποικία και το σώμα τους είναι διαφοροποιημένο ώστε να εκτελούν ειδικευμένες εργασίες. Μετά την διάρκεια του νυμφικού σταδίου οι τερμίτες εξελίσσονται σε εργάτες και στην συνέχεια εάν χρειάζεται σε οπλίτες. Ανάλογα με τις ανάγκες της αποικίας οι τερμίτες μπορεί ενώ αρχικά έχουν διαμορφωθεί σε εργάτες, να εξελιχθούν στην συνέχεια σε δευτερεύοντα αναπαραγωγικά ή ιπτάμενα άτομα. Ο βιολογικός κύκλος των τερμιτών είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και γίνονται παγκόσμια πολλές μελέτες πάνω σε αυτόν μιας και δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα είδη.

Διαφορές μεταξύ τερμιτών και μυρμηγκιών

Οι τερμίτες σε σχέση με τα μυρμήγκια εξελικτικά βρίσκονται σε τελείως διαφορετικά μονοπάτια και έχουν ουσιαστικές διαφορές στην ανατομία. Λόγω όμως της εξωτερικής τους μορφής και της κοινωνικής δομής τους συχνά οι τερμίτες συγχέονται με τα μυρμήγκια στις κατοικίες που υπάρχει προσβολή. Πολλές φορές οι τερμίτες λέγονται και λευκά μυρμήγκια. Στην συστηματική εντομολογία τα μυρμήγκια ανήκουν στην τάξη Hymenoptera στην οποία ανήκουν οι μέλισσες και οι σφήκες. Αντίθετα οι τερμίτες πλέον ταξινομούνται στην υπόταξη Isoptera, της τάξης Blattodea που ανήκουν και οι κατσαρίδες! Οι βασικές διαφορές μεταξύ τερμιτών και μυρμηγκιών είναι οι εξής:

  • Οι τερμίτες έχουν κεραίες ευθείες και κομβολογοειδείς ενώ τα μυρμήγκια κεκαμένες γονατοειδείς.
  • Τα αναπαραγωγικά άτομα των τερμιτών έχουν 2 ζεύγη πτερύγων που είναι σχεδόν όμοιες (εξού και το όνομα Isoptera) ενώ στα μυρμήγκια το μπροστινό ζεύγος, είναι σαφώς μεγαλύτερο.
  • Στους τερμίτες ο θώρακας δεν ξεχωρίζει από την κοιλία ενώ στα μυρμήγκια υπάρχει σαφής σύσφιξη.
  • Οι εργάτες των τερμιτών είναι κατά κανόνα υπόλευκου χρώματος ενώ τα μυρμήγκια έχουν συνήθως σκούρο χρώμα.

Αν δείτε μυρμήγκια με φτερά στο εσωτερικό ενός κτηρίου είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σμηνουργία τερμιτών. Και όχι σμηνουργία μυρμηγκιών. Εξετάστε το σώμα του εντόμου και τις διαφορές που αναφέραμε ώστε να σιγουρευτείτε εάν πρόκειται για μυρμήγκια με φτερά ή τερμίτες με φτερά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν είδη των μυρμηγκιών που να προσβάλουν το ξύλο.

eidikes11

Καλέστε μας στο 222 33 333 33

Recent Posts
Καλέστε μας 2310476037

Έχουμε τις απαντήσεις....!

eidikes12