ΣΚΟΡΟΙ

Ο όρος σκόρος αποτελεί κοινή ονομασία και χρησιμοποιείται για να περιγράψει έντομα που προσβάλουν τρόφιμα (σκόρος τροφίμων) ή υφάσματα (ακόρος ρούχων).

Γενικά

Κάθε χρόνο εκτεταμένη καταστροφή προκαλείται σε υφάσματα από το σκόρο στα ρούχα. Αυτό οφείλεται στη χρήση φυσικών υλικών, όπως το μαλλί σε υφάσματα και χαλιά. Τα έντομα αυτά διαθέτουν την ασυνήθιστη ικανότητα να πέπτουν την πρωτεΐνη κερατίνη, που βρίσκεται στα υλικά αυτά.

Βιολογία Σκόρου

Αυγά σκόρου: Τα αυγά του σκόρου των ρούχων είναι οβάλ, μήκους 0,5mm. Ο θηλυκός σκόρος εναποθέτει 50-200 αυγά σε μικρές ομάδες σε κατάλληλο μέρος όπου υπάρχει τροφή (ύφασμα). Η εκκόλαψη των αυγών ολοκληρώνεται σε 7 με 10 ημέρες, αλλά ενδεχομένως και περισσότερο, ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες που επικρατούν.
Προνύμφη σκόρου: Η προνύμφη του σκόρου των ρούχων είναι χρώματος μπέζ με χρυσοκαφέ κεφαλή. Ζει και τρέφεται μέσα σε ένα «μεταξωτό» σωλήνα. Ο οποίος είναι 10 με 15 φορές μεγαλύτερος από το σώμα της προνύμφης. Ο μεταξωτός σωλήνας είναι η πιο κοινή εικόνα της προσβολής και είναι συνήθως το πρώτο στοιχείο που γίνεται αντιληπτό και μαρτυρά την παρουσία του εντόμου. Σε αντίθεση με το σκαθάρι της γούνας (FurBeetle) η προνύμφη του Κοινού Σκόρου κάνει ακανόνιστες τρύπες στα υφάσματα που προσβάλλει.
Νύμφη σκόρου: Η νύμφη του σκόρου των ρούχων έχει μήκος περίπου 6mm και βρίσκεται μέσα σε κουκούλι μήκους 8mm. Μετά από 2-6 βδομάδες εξέρχεται το ακμαίο.
Ακμαίο σκόρου: Το ακμαίο του κοινού σκόρου των ρούχων έχει μήκος μικρό 6-8mm, πρόσθιες πτέρυγες γυαλιστερές χρυσές χωρίς στίγματα. Δεν τρέφεται και ζει μόνο 2-4 εβδομαδες. Πιο πολύ έρπει παρά πετάει και είναι νυκτόβιο αποφεύγοντας το φως.

eidikes12

Καλέστε μας στο 2310 476037

Recent Posts
Καλέστε μας 2310476037

Έχουμε τις απαντήσεις....!

eidikes10eidikes11