ΣΑΡΑΚΙ

Σαράκι ξύλου ονομάζουμε τα ξυλοφάγα έντομα κύριος κολεόπτερα που κάνουν τρύπες και σήραγγες στο ξύλο. Είναι  έντομο, το ποιο η προνύμφη σε μορφή σκουλήκι προκαλεί ζημιά σε ξύλινη στέγη, το ξύλινο πάτωμα. Προκαλεί ζημιά επίσης στα έπιπλα και πάσης φύσης ξύλου είτε είναι στο δάσος είτε είναι επεξεργασμένο  σε έπιπλα του  σπιτιού. Είναι  από τα ξυλοφάγα έντομα δύσκολα στη καταπολέμηση.

Σαράκι ξύλου, Τι ζημιές προκαλεί;

Είναι παράσιτα του ξύλου (τρέφονται με ξύλο), αναπαράγεται την ανοίξει. Τοποθετούν τα αβγά τους στην επιφάνεια του ξύλου.Οι προνύμφες που αναπτύσσονται, δημιουργούν σήραγγες στο ξύλο με αποτέλεσμα να μειώνουν την εμπορική αξία.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί  με τις σήραγγες είναι η μείωση της μηχανικής αντοχής και στήριξης των κατασκευών ξύλου. Πολλά προβλήματα δημιουργεί σε εσωτερικές ξύλινες κατασκευές όπως πατώματα ξύλου και πόρτες. Είναι απειλή, γιατί αποτελεί το σπουδαιότερο εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων που προορίζονται για έργα, όπως η στέγες σπιτιών, πατωμάτων σπιτιών, έργον τέχνης, εκκλησιές, κ.λπ.

Πότε εμφανίζονται;

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (η περίοδος από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο), μπορείτε επίσης να εντοπίσετε ξύλινα σκαθάρια ξύλου που εξέρχονται από οπές μέσα στην ξυλεία. Μόλις ένα σκαθάρι με ξύλο βγει από την απόκρυψη, ενστικτωδώς πηγαίνει προς το φως. Ελέγξτε λοιπόν για ζωντανά ή νεκρά σκαθάρια γύρω από μια υποψία μόλυνσης από ξυλώδη σκουλήκια και στα παράθυρα.

Οι τρύπες εξόδου είναι ίσως το πιο προφανές σημάδι, αλλά δεν συμβαίνουν έως ότου τα ενήλικα σκαθάρια είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν την ξυλεία. Έτσι είναι καλή πρακτική να ψάχνετε για σημάδια στο πίσω ή κάτω μέρος των παλαιών επίπλων.

Η εύρεση τρυπών και πλαισίων στα έπιπλα ή στο δάπεδο σας δεν είναι πάντα ανησυχητική, μπορεί να είναι μόνο σημάδια προηγούμενης μόλυνσης από ξυλώδεις έντομα, τα οποία έχουν παραμείνει αδρανής. Εάν δεν είστε σίγουροι, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γεωπόνο εντομολόγο.

eidikes9

Τα Καπνογόνα ως Εντομοκτόνα Σκευάσματα

Τα καπνογόνα, που χρησιμοποιούνται με απόλυτη επιτυχία στης εφαρμογές καταπολέμησης σαρακιού είναι χημικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται στη μορφή αερίου. Σε επαρκείς συγκεντρώσεις είναι θανατηφόρες για τα έντομα.

Τα καπνογόνα αυτά έχουν την ικανότητα να είναι εξαιρετικά διεισδυτικά. Διαπερνούν τη μάζα του ξύλου και να θανατώνουν όλα τα στάδια ανάπτυξης των εντόμων. Το χαρακτηριστικό της πολύ μεγάλης διεισδυτικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις ακόμη και σε πολύ συμπαγή ξύλα, τους επιτρέπει να φτάνουν πολύ βαθιά στο εσωτερικό τους. Διασφαλίζουν έτσι στο 100% την ολοκληρωτική απεντόμωση ακόμα και σε αποθήκες που περιέχουν στοιβαγμένους τόνους ξυλείας

Λόγω του πεπλατυσμένου και ελαστικού σώματος έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να περνούν από σχισμές κατά πολύ λεπτότερες του 1mm. Έτσι τις βρίσκουμε σε σημεία όπως συρτάρια ή ντουλάπια τα οποία εκ πρώτης όψεως κλείνουν πολύ καλά. Τα αυγά τους βρίσκονται σε μια ωοθήκη σκούρου χρώματος. Η οποία μεταφέρεται από το θηλυκό για πολλές ημέρες ¨κολλημένη¨ στο άκρο της κοιλιάς του. Μερικά είδη αφήνουν τις ωοθήκες τους στα μέρη που συχνάζουν ενώ άλλα όπως π.χ. η γερμανική κατσαρίδα, τις μεταφέρουν μαζί τους μέχρι να εκκολαφθούν.

Καλέστε μας στο 222 33 333 33

Recent Posts
Καλέστε μας 2310476037

Έχουμε τις απαντήσεις....!

eidikes2eidikes10