ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι ένα συχνό πρόβλημα στα σύγχρονα κτήρια. Η επιτυχής αντιμετώπισή τους πολλές φορές δεν είναι εύκολη υπόθεση και προϋποθέτει εξειδικευμένα προγράμματα απολύμανσης. Τα μυρμήγκια μπορεί να παρουσιαστούν ανά πάσα στιγμή σε χώρους όπου υπάρχει ακόμα και η παραμικρή υποψία τροφίμων (ψίχουλα, ζάχαρη κλπ.). Αποτελούν δε, μαζί μετά τις κατσαρίδες τα πιο σημαντικά έντομα παράσιτα στο σπίτι. Στα σπίτια συνήθως δημιουργούν ζητήματα αν φωλιάσουν σε κάποιο χώρο της κουζίνας όπου και αναπαράγονται ταχύτατα. Επίσης, τα μυρμήγκια αποτελούν μεγάλο πρόβλημα σε δωμάτια ξενοδοχείων και νοσοκομείων. Συχνά εμφανίζονται σε χώρους γραφείων, εταιρειών και χώρους εστίασης (εστιατόρια, φούρνοι, καντίνες, καφετέριες κλπ.).

Τα μυρμήγκια δεν θεωρούνται φορείς παθογόνων μικροοργανισμών. Αλλά προκαλούν όχληση γιατί υποβαθμίζουν τα τρόφιμα με την παρουσία τους μέσα σε αυτά, μέσα σε τροφοθήκες, μέσα σε συρτάρια κλπ. Η παρουσία μυρμηγκιών εντός χώρων υγειονομικής σημασίας δεν είναι αποδεκτή από τους κανόνες του HAACPγια την ασφάλεια των τροφίμων και μπορεί να επιφέρει πρόστιμα σε ιδιοκτήτες χώρων εστίασης από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

eidikes5

Τα μυρμήγκια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα έντομα κυρίως λόγω των κεραιών τους που έχουν τον χαρακτηριστικό αρθρωτό αγκώνα και την τσιμπίδα στα στοματικά μόρια με την οποία μπορούν να δαγκώνουν ώστε να μεταφέρουν αντικείμενα. Μεταξύ του θώρακα και της κοιλίας υπάρχει πολύ λεπτή μέση με έναν ή δύο μίσχους. Στα πτερωτά αναπαραγωγικά μυρμήγκια υπάρχουν δύο ζεύγη πτερύγων που έχουν διαφορετικό μέγεθος, με τις εμπρόσθιες πτέρυγες να είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις οπίσθιες.
Τα μυρμήγκια έχουν κάστες και η κοινωνία τους είναι βασισμένη στον καταμερισμό των εργασιών. Οι κάστες είναι ομάδες ατόμων που αποτελούνται από στείρα θηλυκά μυρμήγκια που κάνουν διαφορετικές εργασίες. Εργασίες όπως ανίχνευση τροφής, συλλογή τροφής, προστασία αποικίας, περιποίηση προνυμφών και άλλες εξειδικευμένες εργασίες. Εκτός από τα στείρα θηλυκά (εργάτες), υπάρχουν τα αρσενικά και θα γόνιμα θηλυκά που ονομάζονται βασίλισσες. Η βασίλισσα είναι ουσιαστικά η μητέρα όλων των μυρμηγκιών που υπάρχουν στην αποικία. Ζει πολύ παραπάνω από τους εργάτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της γεννά χιλιάδες αυγά και παραμένει κυρίως στο εσωτερικό της αποικίας.

Τα μυρμήγκια θεωρούνται ένας ενιαίος οργανισμός και συμπεριφέρονται πάντα προς όφελος και με γνώμονα το συλλογικό καλό της αποικίας, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί πώς ακριβώς παίρνουν αποφάσεις. Μπορούν να λύσουν προβλήματα δρώντας πάντα συλλογικά.Τα μυρμήγκια έχουν εκατοντάδες είδη και απαντώνται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Κάποια από τα είδη τους μπορεί να γίνουν έντομα – παράσιτα, δηλαδή να εισβάλουν σε χώρους που κατοικούν άνθρωποι, να κάνουν φωλιές, να αναπαράγονται και να τρέφονται αποκλειστικά στο εσωτερικό των κτηρίων. Τα κυριότερα είδη μυρμηγκιών παρασίτων στην Ελλάδα είναι τα μαύρα μυρμγήγκια των κήπων (Lasius Niger), τα αργεντίνικα μυρμήγκια (Linepithemahumile) και τα μυρμήγκια του Φαραώ (Monomoriumpharaonsis). Τα μυρμήγκια αυτά θεωρούνται έντομα υγειονομικής σημασίας και η αντιμετώπισή τους θεωρείται συχνά δύσκολη ειδικά σε μεγάλα θερμαινόμενα κτήρια.

Καλέστε μας στο 2310 476037

Recent Posts
Καλέστε μας 2310476037

Έχουμε τις απαντήσεις....!

eidikes77eidikes4