ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ (Οικ. CULICIDAE)
Τέλειο με σώμα λεπτό, μέτριου μεγέθους (2 με 10 χιλ.) και μακριά πόδια. Η περιοχή πίσω από τους σύνθετους οφθαλμούς εμφανίζει στενές και κυρτές τρίχες. Οι χειλικές προσακτρίδες είναι πολύ κοντές και στα δύο φύλα. Το θήλυ έχει ιδιαίτερα ευδιάκριτο ωοθέτη. Οι προνύμφες φέρουν κοντό αναπνευστικό σιφώνιο. Κοσμοπολίτικο είδος, αντιπροσωπεύει το 80% των κουνουπιών της Ευρώπης. Ευνοείται από την ύπαρξη στάσιμων υδάτων.
Είναι φορέας του Dirofilaria immitis του σκύλου, Myxomatosis του κουνελιού και μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα στον άνθρωπο.
Λεπτό σώμα 5mm, με κεφαλή και κοιλία σε ευθεία γραμμή και σε γωνία με το υπόστρωμα όταν είναι ακίνητα. Χαρακτηριστικό των προνυμφών είναι ότι δεν έχουν σιφώνιο, ούτε πτεροειδή τριχίδια στον μεσοθώρακα. Άλλα διαβιούν σε λιμνάζοντα ύδατα, σε κοιλότητες δέντρων ή βράχων. Τα τέλεια έντομα δραστηριοποιούνται το βράδυ ή το σούρουπο και συγκεντρώνονται σε δροσερά και σκιερά μέρη την ημέρα. Τρέφονται αποκλειστικά με αίμα θερμόαιμων και η πτήση τους περιορίζεται σε 1-3 χιλιόμετρα.
Είδη του γένους Anopheles προκαλούν την ελονοσία ενώ άλλα είδη φιλαρίαση ενώ λίγα είδη εγκεφαλίτιδες. Στα ζώα μπορούν να μεταδώσουν πρωτόζωα ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Τα τέλεια έντομα (3 με 7 χιλ.) έχουν συνήθως σκούρο και ομοιόμορφο χρώμα εκτός από κάποια είδη που έχουν σημάδια και ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα πόδια τους όπως του γένους Anopheles. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία ενός ή δύο χαρακτηριστικών λοβών στο μετατάρσιο και η απουσία τριχιδίων γύρω από τα αναπνευστικά τρήματα. Οι προνύμφες απαντώνται σε ημιμόνιμους ή μόνιμους όγκους νερού και τεχνητές εστίες όπως πιάτα από γλάστρες, βαρέλια κτλ. Τα θήλεα τρέφονται κατά κανόνα το βράδυ. Κάποια τρέφονται κατά κανόνα το βράδυ. Κάποιοι τρέφονται με αίμα ανθρώπου και άλλων θηλαστικών αλλά και με πτηνών, ερπετών και αμφιβίων.
Θεωρούνται υπεύθυνα για τη μετάδοση εγκεφαλίτιδας και άλλων αρμποϊώσεων. Το Culex pipiens θεωρήθηκε υπεύθυνο για πολλούς θανάτους τα τελευταία χρόνια.
Τα τέλεια έχουν σώμα (2 με 10 χιλ.) με λευκές και μαύρες κηλίδες που είναι πιο ευδιάκριτες στα πόδια. Τα άρρενα έχουν κατά 20% μικρότερο μέγεθος από τα θήλεα. Μοιάζει πολύ με το Aedes aegyptii έχει όμως ομάδες πλευρικών τριχών που δεν υπάρχουν σε άλλα κουνούπια. Τα άρρενα τρέφονται με νέκταρ, αλλά τα θηλαία χρειάζονται και αίμα θηλαστικών και πτηνών (σκίουρους, γάτες, σκύλους, βοοειδή, χελώνες, ανθρώπους). Είναι ιθαγενές της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά υπάρχει παντού, χάρις στις μεταναστεύσεις και το εμπόριο ελαστικών αυτοκινήτων, που αποθηκευμένα στην ύπαιθρο, συγκεντρώνουν νερό στο εσωτερικό τους. Ο κύκλος ζωής τους διαρκεί 30 με 40 ημέρες. Πετούν και τρέφονται την ημέρα μέχρι και το βράδυ.
Είναι φορέας παθογόνων ιών όπως είναι οι αρμποϊοί Chikungunya, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο La Crosse virus, η St. Louis Encephalitis, η Eastern Equine Encephalomyelitis, η Western Equine Encephalomyelitis, ο Potisi virus, ο κίτρινος πυρετός και οι νηματοειδής των φιλαριώσεων Dirofilaria immitis και Dirofilaria repens.
Μικρού μεγέθους (3 με 4 χιλ.) σκοτεινού χρώματος με ευδιάκριτα λευκά σημεία στο σώμα και τα πόδια. Μετά τον θώρακα (scutum), έχει σχέδιο από λευκά λέπια σε σχήμα “λύρας”. Οι πτέρυγες έχουν σκούρα λέπια. Ζει σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Μετά από γεύμα αίματος, τα θήλεα αποθέτουν τα ωά τους σε νερό. Σε ευνοϊκές συνθήκες, τα ωά εκκολάπτονται σε μια ημέρα, οι προνύμφες νυμφώνονται σε 4 ημέρες, οι νύμφες επιπλέουν επί δύο ημέρες και δίνουν τα τέλεια που πετούν και τρέφονται. Ο κύκλος ζωής είναι από 2 εβδομάδες μέχρι ένα μήνα.
Είναι ο κύριος φορέας του δάγκειου και του κίτρινου πυρετού και πιθανός φορέας εγκεφαλίτιδος, άλλων ιών και ασθενειών.
Συμπληρώστε στο πλαίσιο το τηλέφωνο επικοινωνίας και θα έρθουμε το συντομότερο σε επαφή μαζί σας.