ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οι κατσαρίδες ανήκουν στην οικογένεια Blattidae και είναι είδη τα οποία δεν έχουν παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια από τότε που υπολογίζεται ότι έχουν κάνει την εμφάνιση τους! Είναι έντομα με σώμα μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πεπλατυσμένο, που τις βοηθά να κινούνται γρήγορα και να τρυπώνουν παντού, με μακριές κεραίες και βαδιστικό τύπο ποδιών. Ορισμένα είδη μπορούν να πετάξουν, ιδιαίτερα τα αρσενικά.

Που Συχνάζουν

Είναι κοσμοπολίτικα έντομα και τα συναντούμε παντού σε σπίτια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γραφεία, εργοστάσια, βιβλιοθήκες, σφαγεία κλπ. Οι ζημιές που προκαλούν δεν είναι συνήθως ποσοτικές, αλλά τόσο η παρουσία τους όσο και η πιθανότητα να μεταδώσουν ορισμένες ασθένειες τα κάνουν να θεωρούνται από τα σημαντικά ζωικά παράσιτα. Προτιμούν τα υγρά, σκοτεινά και προφυλαγμένα μέρη και ζουν οπουδήποτε υπάρχει νερό. Ωστόσο μπορούν να ζήσουν και σε ξηρά μέρη και να πάρουν το νερό που τους χρειάζεται από την πρώιμη υγρασία. Η δραστηριότητα τους εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό κατά τη νύχτα. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγα και κάθε είδους τρόφιμο είναι δυνατόν να μολυνθεί από την παρουσία τους.

Λόγω του πεπλατυσμένου και ελαστικού σώματος έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να περνούν από σχισμές κατά πολύ λεπτότερες του 1mm. Έτσι τις βρίσκουμε σε σημεία όπως συρτάρια ή ντουλάπια τα οποία εκ πρώτης όψεως κλείνουν πολύ καλά. Τα αυγά τους βρίσκονται σε μια ωοθήκη σκούρου χρώματος. Η οποία μεταφέρεται από το θηλυκό για πολλές ημέρες ¨κολλημένη¨ στο άκρο της κοιλιάς του. Μερικά είδη αφήνουν τις ωοθήκες τους στα μέρη που συχνάζουν ενώ άλλα όπως π.χ. η γερμανική κατσαρίδα, τις μεταφέρουν μαζί τους μέχρι να εκκολαφθούν.

eidikes3

Καλέστε μας στο 2310 476037

Recent Posts
Καλέστε μας 2310476037

Έχουμε τις απαντήσεις....!

eidikes8